Napraforgóméz
A napraforgó gyönyörű virága júliusban borítja be a Velencei-tó mellett található földterületeket, ahonnan méheink szorgosan gyűjtik a napraforgó virág nektárját minden évben. A méhek kis teste teljesen besárgul a virágporától, sőt, a kaptárak belseje is. A mi méhészetünkben az év utolsó nagy virágzása a tél előtt. Íze jellegzetes de nem túl erős. Süteményekbe, teába rendkívül finom. Savas kémhatású, pH értéke 4,5-3,6 között változhat. Kristályosodását tekintve viszonylag gyorsan kristályosodik.
A napraforgóméz egészségre gyakorolt pozitív hatásai
- Nagyon jó hatással van a magas koleszterinszintre,
- durvább kristályainak köszönhetően, rendkívül jó torokgyulladásra, szemcséi mechanikusan is tisztítják a torkot,
- vizelethajtó, segítséget nyújthat a vizelési zavaroknál és prosztata megbetegedéseknél,
- lázcsillapító, fertőtlenítő, immunerősítő,
- magas ásványi anyag tartalma miatt fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású
- jótékonyan hat a belekre, szívre, vesére, tüdőre,
- epilepsziás tünetekre,
- segíthet megelőzni az érelmeszesedés kialakulását.
Savas kémhatása miatt a gyomorsav túltengésben szenvedők NE fogyasszanak napraforgómézet. Helyette akác vagy repcemézet ajánljuk!
Hogyan fogyasszuk?
- sütésre az egyik legkiválóbb fajtaméz, így akár mézeskalácsok készítéséhez elsőosztályú,
- önmagában napi 4-5 kiskanállal (akár lefekvés előtt is),
- teában különösen erősíti a tea aromáját és gyógyhatásait
ízéből, - állagából fakadóan sütemények elkészítéséhez a legjobb választás.